Trendsz

Bartosz Labsz is een maandelijkse interne bijeenkomst waarin we experimenteren met nieuwe ideeën. Ook wel het kloppende hart van onze innovaties genoemd. In dit blogartikel licht ik drie verschillende Labsz experimenten toe. Ik leg uit hoe we onze eigen Neszy – NES emulator – bouwen, waarom we experimenteren met VR brillen voor ons trainingsprogramma én hoe we het samen voor elkaar hebben gekregen om een 3d-printer in elkaar te zetten.

LABSZ-EXPERIMENT

Neszy: onze eigen NES emulator bouwen

Een Labsz experiment begint altijd met een idee: “Wat zou het toch gaaf zijn om… met een aantal collega’s onze eigen NES te bouwen?” Zogezegd, zo gedaan! Een NES, oftewel Nintendo Entertainment System, is een game console uitgebracht door Nintendo in 1983 in Japan en vier jaar later – in 1987 – in Nederland. De kans is groot dat ook jij jouw eerste games, zoals Super Mario Brothers, Megaman en Contra, op de Nintendo gespeeld hebt. De games op cartridges zijn vaak nog geen 100Kb groot, dat staat gelijk aan een paar seconden muziek.

Omdat we ons afvroegen hoe de NES werkt en wat wij als test engineers daarvan kunnen leren, besloten we onze eigen emulator te bouwen: Neszy. Stap 1 was het emuleren van de cpu van de NES. Dit component is verantwoordelijk voor het inlezen van de programmacode van de cartridges en het uitvoeren van de instructies. Inmiddels is het lezen van data uit de cartridges – en daarmee de eerste stap – voltooid. De volgende stap is het verwerken van de ingelezen code in de emulator. Daar gaan we tijdens de volgende Labsz sessies mee aan de slag. Als we zover zijn, delen we onze uiteindelijke resultaten en lessons learned graag met je in een volgende blog.

NES

LABSZ-EXPERIMENT

Soft Skills trainingen met een VR bril

Een ander experiment waar tijdens de Labsz bijeenkomsten – die zowel in Veenendaal als in Den Haag plaatsvinden – hard aan gewerkt wordt, is de toepassing van Virtual Reality (VR) in soft skills trainingen voor medewerkers. Momenteel volgen we trainingen klassikaal met een docent waar je vragen aan kunt stellen, óf online op platforms als bijvoorbeeld Udemy. Tijdens dit Labsz experiment onderzoeken we met een groep collega’s of we daar een extra dimensie aan kunnen toevoegen, namelijk het leren met behulp van een VR bril.

Gedurende de laatste Labsz bijeenkomst hebben we geëxperimenteerd met vijf VR brillen van een leverancier die we samen geselecteerd hebben. Met deze brillen kun je onder andere de volgende softskills trainingen doen: feedback geven, omgaan met emoties en de kracht van complimenten. Naast het volgen van presentaties, kun je ook in rollenspellen geplaatst worden waarbij je interactie hebt met (virtuele) acteurs. We zijn benieuwd of dat voor de medewerkers van Bartosz een leuke, waardevolle en efficiënte manier is om kennis op te doen. Op basis van onze ervaringen nemen we een besluit over de eventuele implementatie ervan in ons eigen trainingsprogramma.

LABSZ-EXPERIMENT

3d-printen

Binnen Labsz is er veel ruimte voor creativiteit. Borrelt er een origineel idee in je op? Dan inventariseren we eerst wat zo’n idee ons kan opleveren en wat de investering is die we daarvoor moeten doen. Wanneer dat gunstig is, zetten we het idee om in een experiment. Zo is een groep Bartoszians een aantal maanden geleden gestart met het in elkaar zetten van de Original Prusa i3 MK3S+. Trots op wat we samen al bereikt hebben, want sinds kort pronkt onze eigen 3d-printer op kantoor in Veenendaal. We moeten nog een aantal stappen zetten om daadwerkelijk te kunnen 3d-printen. Allereerst moet de printer gekalibreerd worden om vervolgens aan de hand van de bijgeleverde software wat testprintjes te draaien.

Samen hebben we een duik genomen in de wereld van CAD-software. Aan de hand van FreeCAD, een opensource CAD software, hebben we in verschillende stappen een telefoonhouder leren tekenen. We komen hiermee steeds dichter bij ons einddoel, namelijk: onze eigen Bartosz accessoires printen! De reis hiernaartoe is er eentje van experimenten en troubleshooten, maar zeker de moeite waard! 😉

3d printen

In een vorige blog hebben we drie andere Labsz-experimenten uitgelicht. Wil jij meer te weten komen over ons online trainingsplatform, de Magic Mirror die we ontwikkeld hebben of het QIT-kaartspel 2.0? Dan is deze blog iets voor jou.

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Data & Testen

Mei14

Bij onze klanten komen we op verschillende manieren in contact met data. Hoe ga je als tester om met de (technische) uitdagingen die hierbij komen kijken? En wat voor impact heeft deze dataficatie op onze fysieke leefomgeving?

 

Mijn Paarsz