Bartosz

Vanwege zijn affiniteit met computers wist Xander Damen op zijn 14e al dat hij de ICT in wilde. Als kind was hij altijd al bezig met uitzoeken van hoe zaken technisch in elkaar zitten. Het was snel duidelijk dat Xander informatica zou gaan studeren. De enige twijfel was of het technische of gewone informatica zou worden. Uiteindelijk sprak ‘normale’ informatica Xander meer aan vanwege het menselijke aspect dat erbij komt kijken.

Xander is 32 jaar en werkt nu bijna vier jaar als testconsultant voor Bartosz. Over het algemeen worden alleen ervaren testconsultants aangenomen, Bartosz is altijd op zoek zijn naar de beste software testers. De manier om als testconsultant binnen te komen, is via een opdracht, opvallen, door iemand van Bartosz eruit gepikt worden want: ‘deze moeten we hebben’ en geïntroduceerd worden.

Tijdens zijn studie Informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen had Xander een baantje als webontwikkelaar. Hij was echt een developer, maar kwam in die rol wel voor het eerst in aanraking met testen. “De sterke interesse voor testen kwam pas tijdens mijn masteropleiding Kwaliteit van Software. Voor mijn studie volgde ik een vak Testtechnieken en gelijk begon mijn belangstelling voor het vak te groeien. Hier ben ik uiteindelijk ook in afgestudeerd en vervolgens ben ik min of meer het vak ingerold.”

Stageperiode

Om te kunnen afstuderen, moest Xander stage lopen. In de praktijk moest hij zich focussen op het vereiste bouwblok bedrijfskunde. Omdat hij graag in de testrichting wilde afstuderen, praatte hij met een docent. Samen keken ze naar een lijst met geschikte organisaties om deze stage te lopen en af te studeren. Zo kwam Xander bij de Belastingdienst terecht. Tijdens zijn stage gaf Jos van Rooyen, testmanager bij Bartosz, leiding aan Xander. Dit was zijn eerste kennismaking met Bartosz. Tot dan toe kende hij het ICT-bedrijf niet. “Er werden in mijn stageperiode grappen gemaakt: ‘jij komt gewoon bij ons werken.’ Maar ik wist hoe moeilijk het was om zonder testervaring bij Bartosz binnen te komen en verwachtte dan ook niet dat dit zou gaan gebeuren.”

Uiteindelijk heeft Xander’s stagebegeleider het cv van Xander bij het management neergelegd en werd hij vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. Een paar weken later kon Xander starten bij Bartosz.

"Het werk van een testconsultant is erg divers. Het is een combinatie van bezig zijn met techniek, theorie toepassen, met mensen werken en een doel hebben."

Altijd blijven doorontwikkelen

“Testen is iets dat vooral on the job wordt geleerd. Vooral omdat het per organisatie kan verschillen en specifiek per situatie kan verschillen. Tijdens de studie wordt er een brede basis gelegd die zeker van pas komt, alleen vaak niet direct kan worden toegepast. Door de solide fundering is het makkelijker om zaken op te pakken omdat ze sneller herkend worden.” Volgens Xander is het daarom verstandig om een (afstudeer)stage te lopen wanneer studenten de wens hebben om ooit als tester aan de slag te gaan. “Een stage kan zomaar een leuke baan opleveren. Bovendien heeft het bedrijf dan al kennis met hun trainee gemaakt. Tot slot komen trainees bij organisaties binnen waar zij anders, zonder ervaring, geen kans zouden hebben gemaakt.”

Altijd blijven doorontwikkelen is de boodschap van Xander. Het is goed om niet alleen met een opdracht bezig te zijn, maar kennis bij te blijven spijkeren. Bijvoorbeeld door middel van cursussen en het ontdekken van nieuwe tools. Een must voor consultants om mee te kunnen blijven doen in een constant veranderende markt.

Kritisch blijven

“Ik denk dat wat mij een goede testconsultant maakt, de goede brede basis is die tijdens mijn studie Informatica gelegd is. Onder deze basiskennis valt bijvoorbeeld ook ontwikkeltechnieken, iets waar steeds meer naar gevraagd wordt door bewegingen zoals DevOps. Naast de theoretische basis is het belangrijk dat je meedenkt met de klant. Kijk verder dan de opdracht en blijf kritisch. Geef je bijvoorbeeld ook echt antwoord op wat de klant gevraagd heeft?” Maak het verschil door buiten de grenzen van het eigen werkgebied naar oplossingen te kijken.

Combinatie techniek en theorie

Het werk van een testconsultant is erg divers. Het is een combinatie van bezig zijn met techniek, theorie toepassen, met mensen werken en een doel hebben. De ene dag zit een testconsultant de hele dag in zijn eentje achter een computerscherm. De volgende dag is de testconsultant constant in gesprek en raakt hij de computer niet aan.

“Je leert veel omdat je met ervaren mensen werkt. Daarnaast is de klantenkring indrukwekkend. De meeste klanten zijn interessant om gedetacheerd bij te worden. Bartosz, en dus jij als testconsultant, werkt bij de top 100 bedrijven van Nederland.”

Meters, meters, meters

In vergelijking tot zijn collega’s is Xander met zijn vier jaar werkervaring nog geen meubilair in de testwereld. Veel collega’s hebben rond de tien jaar ervaring. Voor Xander is het daarom nu vooral belangrijk om ervaring op te doen en daarmee in aanmerking te komen voor de meest interessante projecten en testopdrachten. Voorlopig blijft Xander ervaring opdoen bij Bartosz. “Voor nu zijn meters maken het belangrijkst voor mij. Voor de langere termijn heb ik wel de ambitie om een managementrol te bekleden, eventueel in combinatie met testen.”

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz