Bartosz

Drie weken testen in New York City leek mij een mooie ervaring. En dat was het ook! Mijn nieuwe collega’s moesten even aan me wennen, maar daarna mocht ik er gewoon naast komen zitten. Ikzelf voelde me ook steeds beter op m’n gemak: lekker rollerskaten door Central Parc en zelfs even meelopen in een protestmars in de uurtjes dat ik niet full focus aan het testen was. Al met al een bijzondere ervaring!

Coming to America

Voor de Rabobank International (Wholesale Rural & Retail) zijn we bezig met het ontwikkelen van een nieuw Client on-Boarding (COB) om zo een nieuw Know Your Customer (KYC) beleid, nieuw target operation model en een nieuw IT-systeem in alle internationale takken van de bank te kunnen implementeren. Vanwege gestelde eisen door de Amerikaanse belastingdienst zijn we daar begonnen. De applicatie is gebaseerd op Pega system solutions. Met het nieuwe systeem werken alle Rabobank medewerkers die met de klant te maken hebben – de front office medewerker, relatie manager, compliance adviseur, etc. – straks in hetzelfde klantdossier. Binnen ons team werken we met verschillende ontwikkelaars waarvan er vier in Amerika zitten. Zonder tester. Dat bleek onhandige toen de deadline naderde omdat het tijdsverschil en mailen natuurlijk minder efficiënt zijn dan direct schakelen. Dus besloten we dat één van ons naar Amerika moest. Ik had geluk dat het huis van mijn collega opgeleverd werd in de periode waarom het ging: dat maakte mij de meest geschikte kandidaat. Op naar Amerika dus!

Persoonlijke test

Tijdens mijn verblijf in New York heb ik vooral veel functionele applicatietesten gerund. Wat opviel was dat mijn Amerikaanse collega’s niet gewend waren om een-op-een met een tester te werken. In het begin zorgde dat voor oponthoud: zij hadden er wat moeite mee dat alles wat zij deden meteen gecheckt werd. Daardoor gingen zij eerst helemaal uitzoeken hoe iets zat voordat ze mij antwoord gaven op een vraag. Misschien komt dat voort uit het feit dat medewerkers daar sneller overal persoonlijke verantwoording voor moeten afleggen. Bij ons is ook fouten maken een team ‘effort’. In Amerika worden managers persoonlijk aangesproken op zaken die mis zijn gegaan. Dat verbaasde mij. Gelukkig was de sfeer binnen ons team heel goed en al snel zagen mijn collega’s de relevantie van het testen in. Toen vroegen ze juist of ik naast hen kwam zitten om zo rechtstreeks te kunnen schakelen.

 

"En ja hoor: alle clichés zijn waar. De wolkenkrabbers, de drukte, de 24-uurs economie, het is er allemaal"

Twee banen

Ik had het idee dat Amerikanen non-stop werkten. Ons kantoorgebouw was 24/7 open dus dat leek dit idee te bevestigen. Maar toen merkte ik dat sommige collega’s om 15.00 uur alweer vertrokken. Bleek dat ze dat deden om bij hun tweede baan aan de slag te gaan, zoals een collega mij uitlegde. Ongelofelijk! Hoewel wel aannemelijk als je de New Yorkse prijzen zag. Je verdient daar ongeveer drie keer ons salaris, maar het leven is extreem duur. Voor een soepje, panini en glas drinken tijdens de lunch betaalde ik 24 dollar. Bastogne koeken in de supermarkt heb ik toch maar weer terug gelegd toen ik zag dat het pak zeven euro kostte.

Skypen, skaten en protesteren

Zelf was ik ook bijna non-stop aan het werk. Tussendoor natuurlijk even skypen met mijn vrouw en zoontje thuis, maar verder was het ook op zaterdag en in de avonden flink aanpoten. Gelukkig heb ik tussendoor wat tijd kunnen maken om iets van de stad te zien. En ja hoor: alle clichés zijn waar. De wolkenkrabbers, de drukte, de 24-uurs economie, het is er allemaal. Heel leuk was het skaten in central parc. Hoewel ik me wat had vergist in hoe makkelijk dat was. Het gaat berg op en berg af dus eigenlijk was ook dit best hard werken! Heel bijzonder was het toen ik een protestmars tegen Trump inliep. De sfeer was vriendelijk, maar er heerste grote verslagenheid. Mensen klampten mij aan en vertelden dat ze zich zo schaamden voor hun president. Tienduizenden mensen liepen over fifth avenue, het duurde uren! Voor mij was het leuk om mee te lopen omdat ik zo vanaf het midden van de straat foto’s kon maken. Een geluk bij een ongeluk.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz