Trendsz, Testadvies

In Paarsz editie 1 besteedden we al aandacht aan het testen van apps. Hoe doe je dat en waar moet je op letten? In deze blog ga ik vanuit mijn ervaring als technische tester graag dieper in op het testen van native apps. Omdat dit toch echt iets anders is dan het testen van web apps. Waar moet je aan denken voordat je begint? En wat is belangrijk als je eenmaal aan het testen bent?

Voordat je een native app gaat testen

Test je een web app of een native app? Dat is namelijk een groot verschil. Bij het testen van een web app kun je de broncode bekijken en eenvoudig de ID van knoppen opvragen. Bij native apps zijn er meer zaken om rekening mee te houden voordat je begint:

  • Sluit de juiste hardware aan op een laptop met de juiste drivers;
  • Test de programmatuur die op Android, iOS of Windows Mobile draait via een device of gebruik een emulator;
  • Houd er rekening mee dat een emulator niet representatief is voor hoe iets op een device werkt, omdat de uiteindelijke weergave afhankelijk is van welke hardware je gebruikt.
  • Wil je gebruik gaan maken van virtualisatie? Denk er dan aan dat je in een virtuele omgeving niet nóg een virtuele omgeving kunt draaien. Dat is over het algemeen te intensief voor het systeem;
  • Zorg voor een programma en apparatuur waarmee je de ID’s kunt uitlezen zodat je deze in je tests kunt verwerken. Kun je de ID’s niet uitlezen, dan wordt het schrijven van testscenario’s moeilijk. Je kunt dan gaan theoretiseren en in de broncode gaan kijken naar wat er al gebouwd is. Een snellere oplossing is echter de ontwikkelaar of bouwer vragen hoe de app in elkaar steekt of afspraken maken over welke naamconventies gebruikt worden voor de ID’s.
p 15-17 iphone-6

Het testen van een native app

Is bovenstaande allemaal op orde en kun je aan de slag met het testen van de native app? Houd onderstaande tips dan in gedachten:

1. Zorg dat je ervaring hebt met de gebruikte programmeertaal

Kennis van de programmeertaal en de bijbehorende ontwikkelomgeving bij het testen van apps lijkt voor de hand liggend, maar is een echte must. Ervaring met de programmeertaal helpt je immers enorm bij het schrijven van je tests, het maken van je specificaties en het ontwikkelen van je stappendefinitie. Zorg er voor dat je ook de juiste plug-ins downloadt zodat de IDE (Integrated Development Environment) al veel code voor je schrijft. Dat scheelt enorm veel tijd. Voor Java wordt meestal Eclipse of IntelliJ gebruikt, bij C# en .NET is dat Microsoft Visual Studio.

2. Test de native app en de testscenario’s in een testcloud

De testcloud is een cloud die bestaat uit miljoenen devices. Handig omdat je zelf meestal geen toegang hebt tot alle verschillende Android-apparaten, beeldformaten etcetera. Het testen in een cloud is een dienst die door bijvoorbeeld Xamarin wordt aangeboden. Je ontwikkelt je mobiele tests gewoon op de devices die je bij je hebt. Daarna upload je de broncode van de applicatie inclusief de uit te voeren testen naar je account. Daar vandaan wordt het geheel gedistribueerd naar de verschillende apparaten die deel uitmaken van de cloud. Zo weet je zeker dat alle functionaliteiten optimaal op alle andere mobiele apparaten werken. Binnen de testcloud kun je tests ook geautomatiseerd draaien. Aan testen in een testcloud zijn wel kosten verbonden.

3. Kijk naar welke navigatie al aanwezig is

Android gebruikt andere navigatieknoppen waardoor navigatie anders verloopt dan bij iOS. Daar moeten ontwikkelaars rekening mee houden. De programmatuur is anders, onderdelen bevinden zich op een andere plek, de menubalk moet soms anders enzovoorts. Hier kan een ervaren tester op inhaken: bepaal welke elementen en frameworks al aanwezig zijn in het native Android-systeem en bepaal vanuit daar of het nodig is om bijvoorbeeld een heel nieuw hamburgermenu te ontwikkelen. Kun je hier als tester niet over meedenken, dan kun je je ontwikkelaars ook niet helpen.

4. Toets de native app aan klanten

Wil je zeker weten of er met het ontwikkelen van een app een afzetmarkt bediend wordt en of je de juiste app aan het ontwikkelen bent? Toets dit dan bij klanten. De meningen over hoe een app eruit moet zien of gebruiksvriendelijk is, verschillen namelijk vaker dan bij websites. Als tester kun je daarop inspelen. Je praat immers veel met mensen en weet hoe de ontwikkelaars en ontwerpers werken. Daardoor kun je heel goed gericht een interview afnemen met een gebruiker. Bij mijn huidige opdrachtgever komen er elke week twee à drie mensen langs voor een interview. Ze krijgen een build te zien waar ze doorheen lopen. Daarna vragen we hen wat goed is en wat beter kan. Een gebruiker kijkt immers heel anders tegen een app aan dan een ontwerper en dit levert zeer nuttige feedback op!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz