Trendsz, Tooling

Test tooling heb je in allerlei gradaties: van geweldig tot waardeloos. Bovendien is er een enorm groot aanbod dat ook nog eens continu wijzigt: er komen tools bij of er vallen tools af. Om overzicht te houden, elkaar te inspireren en elkaar verder te helpen bedachten wij de Cool Wall. Uiteraard geïnspireerd op de Cool Wall van Top Gear. Daar zijn het auto’s die worden ingedeeld van Seriously Uncool naar SubZero. Wij doen dat op onze Cool Wall met test tools.

Zoeken naar de beste tool

Hoe beter wij als testers op de hoogte zijn van welke tools er zijn, hoe beter we onze klant kunnen adviseren hierin. Want gebruiken we eigenlijk nog wel de juiste tool? Of is er onlangs een snellere, goedkopere – misschien wel gratis – tool op de markt gekomen? Onze Cool Wall is een initiatief om dit bij te houden en te delen met elkaar. Zodat we ook op het gebied van tooling onszelf blijven verbeteren. De Cool Wall is handig voor nieuwe medewerkers, maar ook voor testers die al langer bij Bartosz werken.

Spelelement

We gaan de Cool Wall inzetten tijdens onze maandmeetings. Daarbij krijgt het ranken van de tools een hoog spelelement. Degene die de tool heeft aangedragen houdt allereerst een mini presentatie en laat daarbij op basis van screenshots zien hoe de tool werkt. Vervolgens vraagt de showmaster de zaal om voor- en nadelen te benoemen. Dat lokt ongetwijfeld discussie uit en dat is precies wat we willen: elkaar niet alleen informeren over het bestaan van de tools, maar ook aan het denken zetten over het wel of niet gebruiken ervan. Degene die het felst reageren mogen naar voren komen en hun standpunt toelichten. Na de discussie wordt er gestemd: hoe cool is de tool? Afhankelijk van de uitkomst krijgt de tool een plek op de Cool Wall.

"We willen elkaar informeren over welke tools er zijn en aan het denken zetten over het wel of niet gebruiken ervan."

Groot kwaliteitsverschil in test tooling

Onze Cool Wall informeert en zet je als tester weer even op scherp. Want het aanbod aan test tools is enorm. Maar de kwaliteit verschilt daarbij ook enorm. Bij een korte inventarisatie met drie man kwamen we al uit op veertig tools die we willen ranken. Daarbij hebben we alleen nog maar gekeken naar de bekende tools in de markt op het gebied van:

  • testautomatisering
  • security testing
  • performance testing
  • testmanagement tools

Trial and error

Het idee voor de Cool Wall ontstond binnen Bartosz Labsz. Xander Damen, Jantien van der Meer en ik vonden het een leuke manier om samen met collega’s kritisch te kijken naar de tooling die we gebruiken. We gaan merken of onze collega’s er ook zo over denken. Misschien sterft het initiatief na een paar maanden wel een stille dood, maar ook dat mag binnen labsz. Dan hebben we het in ieder geval geprobeerd! Het hele traject was sowieso een proces met veel trial and error en leermomenten: we kochten een mooi paars bord, maar de magneten die we erbij kochten waren niet sterk genoeg waardoor alle kaartjes met logo’s er afvielen. Ook magneetvellen werkten niet. En daar kwamen we achter nadat het bord gedemonteerd geleverd werd en wij in het hele pand op zoek moesten naar een gereedschapskist om het geheel in elkaar te knutselen. Wel heel leuk om zo praktisch bezig te zijn met iets heel anders dan ons dagelijkse werk. Als we met dit experiment straks ook nog onze collega’s en klanten mee helpen, zijn wij tevreden.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz