Werken bij, Bartosz

Enthousiast, gefocust en ambitieus. Drie eigenschappen die testconsultant Vilas Pultoo goed omschrijven. Deze week leren we hem beter kennen in de blogreeks ‘Heb je even…?’. Inmiddels werkt hij 1,5 jaar voor Bartosz en heeft hij al voor PLANgroep, Rabobank en Luchtverkeersleiding Nederland gewerkt. Wij stelden Vilas zeven persoonlijke vragen. Benieuwd naar zijn antwoorden? Lees snel verder. 

Waarom ben je software tester geworden?

Midden jaren ’90 kregen we bij ons thuis onze eerst Windows computer, via m’n vaders werk. Ik moest die computer delen met m’n zus en twee broers. En wow: wat was ik onder de indruk van die computer. Grappig genoeg was ik ook degene die het presteerde om de computer binnen één minuut te laten vastlopen. Wat bleek? Ik was een natuurtalent in het slopen van software. En dat komt goed van pas als software tester! Door de jaren heen ben ik steeds meer richting computers en software testen gegroeid. In 2008 bekeek ik de film ‘Dark Knight’ in de bioscoop en raakte toen getriggerd door een quote van The Joker: ‘If you’re good at something, never do it for free’. Ik besloot van m’n hobby m’n werk te maken. Ik word nu betaald om dingen (lees: software) te slopen. Hoe leuk is dat!

"Ik was al jong een natuurtalent in het slopen van software. Die kwaliteit komt goed van pas als software tester!"

Hoe zou jij Bartosz omschrijven?

Bartosz voelt als een verlengstuk van mijn familie. Je kunt het een ‘professionele familie’ noemen. Het is nog steeds een bedrijf, waar geld verdiend wordt en waar professionals werken. Maar de behulpzaamheid en gedeelde interesses van de collega’s voelt als een warm bad. Bartosz omschrijf ik als vriendelijk en gezellig, maar er is ook een sterke expertise. Het is een plek waar ik me thuis voel. 

Wat is je ultieme vakantie(bestemming) en waarom?

Ik ben de afgelopen tijd zo gefocust geweest op m’n carrière en opleiding dat ik nog niet heel veel vaak vakantie opgenomen heb. Gelukkig ben ik dat nu wel aan het inplannen. En áls ik dan op vakantie ga, dan wil ik ergens heel hoog in de bergen zitten, zodat ik elke avond naar de sterren kan kijken.

Schermafbeelding 2020-08-18 om 14.22.01

Welke testtool heeft je werk écht makkelijker gemaakt en waarom?

Een vraag die ik lastig te beantwoorden vindt. Er is geen testtool die mijn werk makkelijker heeft gemaakt. Tools besparen in mijn ogen vooral tijd: ze maken het werk dus niet per se makkelijker. Mijn belangrijkste activiteit als tester is communiceren met het team. Daar is geen specifieke tooling voor. Dat moet je gewoon leuk vinden om te doen. Het mooie aan mijn rol vind ik juist dat er geen standaard, algemene aanpak is. Het is maatwerk, wat je alleen door ervaring en vallen en opstaan leert. Daar kan geen tool tegenop!

Hoe ziet de ideale testconsultant eruit?

Zoals ik al zei: als tester moet je een natuurtalent zijn voor het slopen van dingen. Het liefst van software. Ook moet je professioneel en ambitieus zijn. Je moet je mening durven geven, en die kunnen onderbouwen met sterke argumenten. Een goede software tester is bovengemiddeld communicatief en bovengemiddeld perfectionistisch. En het belangrijkste? Een software tester moet een dopamine-shot krijgen als hij of zij een foutje vindt. Tja, dat is toch wel je baan hè, foutjes vinden. Dus daar moet je blij van worden!

"Een software tester moet een dopamine-shot krijgen als hij of zij een foutje vindt."

Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt ontvangen?

Tijdens mijn opleiding (software development op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) zat ik bij een jongen in de klas die niet zo goed wist wat ‘ie wilde. Hij gamede veel en verslonsde de studie. Ik zei toen tegen hem: je moet gefocust zijn. Denk na over waar je over vijf jaar wilt zijn. Ga ervoor. Bedenk je dat je bij elk jaar studievertraging weer een jaarsalaris verspilt. Dat heeft hem zodanig geraakt dat hij razendsnel de opleiding heeft afgemaakt en zijn leven op de rit heeft gekregen. Bij het afstuderen noemde hij mij als inspiratiebron. Hij was mij heel erg dankbaar voor de wake up call. Dat was zo mooi om te horen en een groot compliment.

Waaraan besteed je meer tijd dan dat je eigenlijk zou willen?

Internetten. Ik vind dat ik nog geen goede balans heb tussen ‘echte’ ervaringen opdoen en informatie opslaan via het internet. Ik wil vaker dingen doen in plaats van erover lezen op internet.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz