Werken bij, Bartosz, Tooling

Stagiairs, daar lopen er maar weinig van rond bij Bartosz. Hoewel Bartosz geregeld nieuwe trainees aanneemt voor het test engineer traineeship, zijn de vacatures voor stages dun gezaaid. Dat weerhield mij er niet van enkele maanden geleden contact op te nemen en de mogelijkheden voor een afstudeerstage te bespreken. Na een aantal gesprekken en een assessment kon ik in september bij Bartosz starten. De afgelopen maanden heb ik mij verdiept in de mogelijkheden van artificial intelligence (AI) binnen softwaretesting. Met succes, want eind januari heb ik mijn afstudeeropdracht afgerond met een 8 én heb ik een arbeidsovereenkomst bij Bartoz getekend.

Hoe ben ik bij Bartosz terecht gekomen?

Mijn zoektocht naar een afstudeerplek startte vorig jaar toen ik begon aan mijn laatste jaar van de opleiding Software Development aan de HAN. Een bezoekje aan de Bedrijvenmarkt leverde niets op, waarop ik besloot te googlen naar IT-bedrijven die goed scoren op het gebied van klant- en werknemerstevredenheid. Al snel kwam ik in aanraking met Bartosz. Ondanks dat er op dat moment geen officiële vacature was voor een afstudeerder, bleken ze wel degelijk interesse te hebben om een afstudeertraject met mij te starten. Zo gezegd, zo gedaan!

“Ik heb op eigen initiatief contact gezocht met Bartosz”

Mijn stageopdracht

Wat me aanspreekt aan Bartosz is dat ze de trends en innovaties op het gebied van testen nauwlettend in de gaten houden. Denk aan testtooling om op een geautomatiseerde manier softwareapplicaties te testen. Een super interessant onderwerp voor een stageopdracht! Ik heb de afgelopen maanden dan ook onderzocht wat de huidige toepassingen van AI in testtooling zijn en wat er in de toekomst mogelijk wordt. Ook heb ik in het kader van mijn opleiding een applicatie ontwikkeld die AI gebruikt om handgeschreven getallen te herkennen. De applicatie biedt inzicht in de valkuilen die kunnen optreden bij de ontwikkeling van AI. Kennis daarover is voor Bartosz erg waardevol.

De mogelijkheden van AI

Het is leuk om te merken dat mijn komst als afstudeerder als geroepen kwam. AI wordt steeds belangrijker in de testwereld en Bartosz had al langer het voornemen om dit onderwerp te onderzoeken. De scriptie die ik heb opgeleverd geeft een antwoord op de vraag of Bartosz nu al op de AI-trend moet inspelen, of nog even moet wachten. Om een tipje van de sluier op te lichten: op dit moment is de meest haalbare toepassing van AI te vinden op visueel gebied.

AI kan bijvoorbeeld gezichten onderscheiden en verschillen op de pixel nauwkeurig herkennen. Denk aan een webshop die er misschien in het Engels mooi uitziet, maar waarbij er na de vertaling naar het Frans allerlei elementen verspringen. Dit soort fouten kun je met AI op een geautomatiseerde manier in kaart brengen, zodat je dat niet met eigen ogen hoeft te doen. Wel zo handig als je honderden pagina’s moet nalopen.

“AI biedt veel mogelijkheden om testtooling te verbeteren”

Mijn onderzoek was tweeledig: ik heb gekeken naar de huidige en toekomstige mogelijkheden van AI in testtooling én naar hoe AI-technologie getest moet worden. Ik maakte continu de afweging tussen testtools onderzoeken en AI ontwikkelen, wat de nodige proceskwaliteitsbewaking vergde. Uiteindelijk heb ik een advies opgeleverd waar Bartosz mee verder kan. De begeleiding tijdens mij stage was meer dan goed, zowel op vakinhoudelijk als sociaal vlak. Mijn begeleiders hebben technische knowhow en zijn heel benaderbaar. Ik kon ze te allen tijde vragen stellen, zelfs via WhatsApp.

Bartosz voelt als een familie

Het is prettig dat Bartosz wat kleiner is dan het bedrijf waar ik in mijn derde jaar stage liep. Het voelt als een familie: iedereen kent je bij naam, je wordt ook als stagiair bij teamuitjes en trainingen betrokken en tijdens de lunch kan het zomaar zijn dat de directeur naast je zit. De communicatielijnen zijn kort en afspraken worden nagekomen. Ik denk dat het voor elke stagiair goed is om bij zowel een groter als een kleiner bedrijf een kijkje in de keuken te nemen. Zodat je de bedrijfscultuur kunt proeven en kunt ervaren wat het beste bij je past.

Voor mij was Bartosz een schot in de roos. Niet alleen vanwege de interessante opdracht en de goede sfeer op de werkvloer, maar ook vanwege de flexibiliteit. Ik heb thuis een gezin en een zoontje van bijna twee en dan is het fijn om zo nu en dan thuis te werken. Het is een warm bedrijf waar dit soort zaken bespreekbaar zijn en waar constant wordt gekeken naar je toekomstplannen.

Diploma en toekomst

Eind januari heb ik mijn afstudeerproject afgerond. Hierbij heb ik veel gehad aan de korte feedback momenten met mijn begeleiders. Ik kijk terug op een leuke en vooral leerzame periode waarin ik veel nieuwe inzichten heb opgedaan. En niet geheel onbelangrijk: ik heb mijn diploma behaald en een acht als eindcijfer!

Mijn tijd bij Bartosz zit er gelukkig nog niet op. In maart start ik namelijk met het Test Engineer Traineeship. Ik kijk er naar uit om mijn carrière te starten bij dit fijne bedrijf. Met name de bedrijfscultuur van Bartosz spreekt mij aan. Ik voel me er vanaf dag één al thuis en tegelijkertijd wordt er op een zeer professionele manier gewerkt.

Afstudeerproject Vilas Pultoo

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz