Agile, Trendsz

Scrum en agile zijn het hype-stadium inmiddels voorbij. Het opschalen en organisatiebreed toepassen van de agile manier van werken is realiteit geworden. Organisaties met meerdere succesvolle agile- en scrumteams komen voor nieuwe uitdagingen te staan. Deze teams met ieder hun eigen werkwijze lijken zich nu te conformeren aan de werkwijzen van ’prefab’ scaling frameworks, zoals SaFe, LeSS en Rage. Een nieuwe hype! Het advies is daarom eigen scaling frameworks te bouwen. En in dit artikel leg ik uit hoe je dit het beste kan doen.

De kracht van het framework

In de markt zoeken bedrijven en instellingen traditioneel buiten hun eigen organisatie naar ’nieuwe’ bestaande ideeën. Deze bedrijven en instellingen proberen de ideeën en structuren vervolgens één op één over te nemen of juist passend te maken binnen hun eigen organisatie. Hopende dat de bedrijfscultuur de nieuw opgelegde structuur volgt. Dit gebeurt ook bij veel organisaties waar scrum en agile worden vervangen door een van de eerder genoemde scaling frameworks: SaFe, LeSS en Rage. Maar wat deze organisaties lijken te vergeten, is dat de werkwijzen uit deze frameworks niet één op één toepasbaar zijn. Omdat ze tot stand komen dankzij de kracht van de mensen die ermee werken. Door te proberen deze werkwijzen één op één over te nemen gaat de zelfsturing en hard bevochten onafhankelijkheid van de succesvolle scrum teams verloren. Dat moet voorkomen worden. Creëer, boetseer en bouw daarom een eigen scaling framework.

Vrijheid en structuur op basis van de 4A’s

Laat het eigen framework ontstaan. Om te voorkomen dat deze aanpak tot totale anarchie leidt, zijn enkele spelregels van belang. Gelukkig zijn er twee zaken waar ICT-ers van houden: vrijheid maar – paradoxaal genoeg – ook structuur. Voor sommige ICT-ers is werken met de 4A’s al een bekende (management)structuur die tegelijkertijd de juiste handvatten en vrijheden geeft en neemt. Deze managementstructuur is erg goed te gebruiken bij het opzetten van een eigen scaling framework. Het geeft zelf-organiserende teams namelijk niet alleen de lusten, maar ook de lasten (lees: verantwoordelijkheden) die bij schaalvergroting horen.

Werk op basis van de 4A’s in onderstaande volgorde:

  • Aansluiten,
  • Afspreken,
  • Aanspreken,
  • Afrekenen.

Hoe werkt dat in de praktijk? Vind aansluiting bij de ander zodat er heldere afspraken gemaakt kunnen worden. Wie heldere afspraken maakt, kan de ander makkelijker aanspreken, mocht dit nodig zijn. Wie op tijd en met wederzijdse instemming aanspreekt of wordt aangesproken, boekt betere resultaten en hoeft niet bang te zijn om op zijn functioneren te worden afgerekend.

"Creëer, boetseer en bouw een eigen scaling framework!"

Een voorbeeld: accepteren in sprints

Hoe ziet dat er dan uit in de praktijk? Hiervoor gebruik ik een voorbeeld met betrekking tot het accepteren in sprints:

  1. Aansluiten: het ontwikkelteam en de business op elkaar aansluiten door hen samen te laten werken aan een idee van begin tot eind.
  2. Afspraken: het ontwikkelteam en de business spreken afdat er geaccepteerd wordt in de sprint. Om dit te bewerkstellingen wordt de business actief uitgenodigd bij stand-ups. Bovendien zijn er vanaf de ideevorming tot de ontwikkeling en oplevering verschillende momenten waarop de business meekijkt en meedenkt met de totstandkoming van het product.
  3. Aanspreken: wanneer de business besluit om niet actief deel te nemen aan de ontwikkeling, of wanneer het ontwikkelteam gaat ontwikkelen zonder daarbij interactie te zoeken met de business, spreken zij elkaar daar op
  4. Afrekenen: aan het einde van een sprint bij oplevering van Potential Shippable Product rekenen business en ontwikkelteam eenvoudig met elkaar af. Omdat ze allebei een continue betrokkenheid hebben gehad bij het product.

Frameworks geven je vleugels: your own way!

Juist in deze tijd, met deze frameworks en deze vier eenvoudige afspraken, zijn er mogelijkheden om een eigen Scaling Framework te kiezen, zelf te bouwen, zelf te falen en zelf te creëren. Mits men er zelf achter staat! Zolang jij zelf kunt uitleggen waarom voor deze werkwijze is gekozen, is het goed. En geven deze en andere potentiële frameworks jou en de organisatie vleugels.
BRON: Leiderschap op een A4tje; Rage Rabobank presentatie, Scaling Agile the Game

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz