Bartosz, Test engineering

Bij Bartosz mogen we ongelimiteerd trainingen en opleidingen volgen. En bijeenkomsten bezoeken. Dus reisde ik onlangs af naar Kopenhagen voor de jaarlijkse EuroSTAR Software Testing Conference. Een dynamisch, leuk en energiek event waar het testambacht centraal staat. Gedurende vier dagen waren er zestig tutorials en workshops te volgen. Ik vertel je graag over de hands-on tips die ik mee naar huis nam.

Vraag vaker: ‘Wat als…?’

Tijdens de sessie ‘Asking Else’ – A Tester’s Magic Word’ werden we aan het denken gezet over onze eigen vooroordelen en aannames. Mensen zijn namelijk altijd op zoek naar patronen, maar dat kan vooral voor een tester een grote valkuil zijn. Het klassieke testen – zoals je dat leert volgens TMap – gaat nog heel erg uit van dit denken volgens patronen. Maar eigenlijk moet je als tester deze patronen juist doorbreken en out-of-the-box denken. Hiervoor werden we getriggerd met een aantal voorbeelden en raadsels, waarbij uit de antwoorden bleek dat je het probleem op een andere manier moest benaderen. Bijvoorbeeld in de klassieker: Vader en zoon krijgen een auto-ongeluk. Zoon komt op de operatietafel te liggen waar de chirurg zegt: “Ik kan deze jongen niet opereren want het is mijn zoon.” Hoe kan dat? Uit het antwoord (de chirurg is de moeder van de jongen) merk je dat je toch nog denkt vanuit de aanname: een chirurg is een man. Als tester moet je hieruit stappen. Zelf ben ik in mijn huidige klus veel bezig met Exploratory Testing. Hierin is verder kijken dan de geijkte patronen helemaal belangrijk. Deze ‘Asking Else?’ sessie triggerde mij om mezelf vaker kritisch te bevragen: wat zijn vooroordelen die ik heb, wanneer ik met het testen van dit onderdeel begin? Zo kan ik dan meteen een stap terug doen en de zaken van een andere kant bekijken.

Continuous delivery met LEGO

Dát continuous delivery financieel interessant is voor klanten, weet inmiddels bijna iedere tester. Je begint immers gelijk met terug verdienen. Tijdens een interactieve workshop werd dit heel concreet gemaakt doordat we gingen spelen met… LEGO! Ieder team kreeg andere LEGO-blokken en de opdracht om hiermee figuren te bouwen. De eerste ronde deden we dat volgens de waterval methode: we leverden dat wat we bouwden pas aan het einde op en kregen ook dan pas waarde terug voor wat we opleverden. Iedereen begon tijdens deze ronde te bouwen met de blokken die het meest waard waren: een valkuil! Want bij de oplevering bleek, dat de markt en dus de waarde alweer veranderd was. Zo sneden we onszelf flink in de vingers! De tweede ronde bouwden we volgens een iteratief proces. Hierin zagen we goed dat alles wat we in de eerste sprint opgeleverd hadden, in de tweede sprint opnieuw waarde opleverde. Het stond immers al in de markt. Tijdens de derde ronde zouden we gaan bouwen volgens continuous delivery; helaas was hier alleen geen tijd meer voor. Maar het principe was duidelijk, waardoor ik klanten nu duidelijker het financiële voordeel van continuous delivery kan uitleggen.

"Iedereen was nieuwsgierig naar manieren om de kwaliteit van het eigen werken te verbeteren"

Hoe maak je testers van trainees?

Hoe leer je nieuwe testers om op een andere manier naar het te testen product te kijken? Vroeger leidden we testers op door hen de nodige testtechnieken te leren en testgevallen uit te laten schrijven. Maar je wilt voorkomen dat zij alleen de acceptatiecriteria nalopen en deze als afvinklijstje gebruiken. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door er steeds vanuit te gaan dat de acceptatiecriteria fout zijn en dat proberen aan te tonen door Exploratory Testing. Dat geeft je een totaal andere invalshoek en maakt je kritischer. De uitkomst kan uiteraard zijn dat de acceptatiecriteria toch kloppen, maar dit heb je dan wel kritisch onderzocht en niet voor waarheid aangenomen.

How did I miss that bug?

De enige lezing die mij tegenviel, was ‘How did I miss that bug?’ Hierin ging de spreekster er vanuit dat vaak de schuld bij de tester wordt gelegd als er toch een bug in productie doorkomt. Dat herken ik gelukkig niet uit mijn ervaring. Volgens mij ben je als team ook niet goed bezig als je je als tester op deze manier moet verantwoorden. Dit is te voorkomen door aan te sturen op een gezamenlijk als team gedragen verantwoordelijkheid zoal binnen de Whole Team Approach gebruikelijk is.

 

 

EuroSTAR-FC-Logo+DublinYearDate-On-White-BG-RGB

 

Positieve, inspirerende energie

Een hoogtepunt tijdens de EuroSTAR Software Testing Conference was voor mij TestLab waar je met collega-testers echt kon ‘spelen’: samen achter een laptop of tablet aan de slag met test-vraagstukken. Heel interessant! De TestLab Party op dinsdagavond paste helemaal bij deze sfeer: kaartspelletjes op de tafels en grote posters met raadsels aan de muur. Dat zorgde voor spelende testers en groepjes mensen, die samen met gefronste wenkbrauwen een raadsel probeerden op te lossen. Dat schiep toch een speciale band en leverde leuke en nuttige gesprekken en connecties op. Al met al was EuroSTAR Software Testing Conference 2017 voor mij een succes! Veel leuke ontmoetingen met geïnteresseerden vakgenoten, interessante bijeenkomsten en een goede sfeer. Iedereen was nieuwsgierig naar manieren om de kwaliteit van het eigen werken te verbeteren. Dat gaf het geheel een positieve, inspirerende energie in een innoverende omgeving waar ik enthousiast van werd!

"Spelende testers en groepjes mensen, die samen met gefronste wenkbrauwen een raadsel proberen op te lossen"

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz