Werken bij, Bartosz

Dit keer zetten we in onze blogreeks ‘Heb je even…?’ Bartoszian Kishen Jagroe in de spotlights. Waarom doet hij wat hij doet? En – nog veel interessanter – wie is de persoon achter deze testconsultant? Kishen is 31 jaar oud en een geboren en getogen Amsterdammer. Een leergierige, ruimdenkende, intelligente collega die zichzelf continu wil verbeteren. Tijdens een kop koffie in onze creatieve ruimte in Veenendaal vertelt hij met veel enthousiasme over waarom hij software tester is geworden, licht hij zijn passie voor het leren van talen toe en legt hij uit waarom het boek van Stephen Covey zijn ‘bijbel’ is. Leer Kishen in deze blog beter kennen en lees zijn antwoorden op zeven persoonlijke vragen.

Waarom heb je voor Bartosz gekozen?

In december 2018 ben ik bij Bartosz begonnen. De slogan ‘Improve Your Best’ sprak me direct aan. Dit is meer dan alleen een slogan, het is echt de manier van denken en werken binnen Bartosz. Dagelijks zijn we samen bezig met het beste verbeteren. En dat geldt niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor de opdrachtgevers van Bartosz. Er wordt ongelimiteerd geïnvesteerd in opleiding en training en daar maak ik dan ook graag gebruik van. Ook biedt Bartosz de mogelijk om congressen te bezoeken en daar je vakkennis bij te spijkeren. Er wordt veel tijd, aandacht en geld besteed om medewerkers te laten doen wat ze willen en om ze beter te maken. Ja, dat is wel echt waarvoor ik gevallen ben en waarom ik nu nog steeds met zoveel plezier bij Bartosz werk.

Wat is het beste boek dat je ooit gelezen hebt?

Dat is – zonder aarzeling – ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey. Dit boek is als een soort bijbel voor me. Toen ik het las tijdens mijn minor ‘inspirerend leiderschap’ dacht ik: Hoe gelijk heeft hij hierin? En hoe gaaf is dat? Zo moet het gewoon zijn! Dit boek moet echt iedereen lezen. Het is niet alleen nuttig op werkgebied, maar vooral ook op privégebied. Mensen kunnen met verschillende perspectieven of brillen naar een bepaalde realiteit kijken. Probeer je er altijd van bewust te zijn dat hetgeen je zegt anders geïnterpreteerd kan worden.

Heb je even...? Dit is Kishen

Waarom ben jij software tester geworden?

Als kind droomde ik ervan om astronaut te worden. Het testvak kwam niet eens bij me op. Op latere leeftijd kwam ik erachter dat ik graag mensen wilde helpen, op wat voor een manier dan ook. Dát in combinatie met mijn interesse in ICT, leidde ertoe dat ik mij ging verdiepen in veiligheid en kwaliteit van software producten. Als tester zorg je ervoor dat honderden, soms zelfs duizenden, eindgebruikers kunnen profiteren van een product dat staat. Waarvan de kwaliteit geborgd is. Het testen van software geeft mij veel voldoening omdat je kunt garanderen dat de software naar behoren functioneert. Het geeft vertrouwen dat door jouw toedoen men voor 100% achter een product of dienst kan staan. Die gedachte heeft ervoor gezorgd dat ik software tester ben geworden.

Wat voor een hobby zou je kiezen als tijd en geld geen probleem waren?

Definitely het leren van talen! En het probleem zit ‘m dan vooral in tijd en niet zozeer in geld. Als ik een ander land bezoek, kan ik alleen goed communiceren met de mensen daar als ik de taal beheers. En dan heb ik het niet alleen over praten, maar ook over ze beter begrijpen en hun gevoel snappen. Dat vind ik zeer waardevol. Ik beheers nu alleen de Nederlandse en Engelse taal en ben sinds kort begonnen met Japans. Mijn vriendin is half Japans en binnen nu en een jaar staat een bezoekje aan dit land gepland. Vanaf kinds af aan ben ik al fan van Japan vanwege de Japanse cartoons waar ik altijd naar keek. Maar ook het eten daar lijkt me fantastisch. Andere talen die nog op mijn lijstje staan, zijn: Turks, Chinees en Spaans.

"Als kind droomde ik ervan om astronaut te worden. Het testvak kwam niet eens bij me op."

Hoe herken jij de Bartoszian in jezelf?

Ik besteed veel aandacht aan ontwikkeling. Niet alleen aan mijn eigen ontwikkeling, ook wil ik Bartosz naar een hoger niveau tillen. Dat is iets wat een Bartoszian typeert. Zo vind ik het leuk om te werken aan nieuwe ideeën tijdens de Bartosz Labsz avonden: ons innovatieplatform. Tijdens mijn allereerste Labsz avond heb ik met een aantal collega’s gebrainstormd over een ‘Improve Your Best – Retro’ boekje. En nu, een jaar later, ligt het boekje hier voor me. Hoe gaaf is dat? Ik ben bij het hele proces betrokken geweest, heb zelfs een workshop visual design thinking bijgewoond van flatland agency. We hebben het boekje echt samen bedacht en gemaakt. Super leerzaam en ik ben enorm trots op het eindresultaat.

Innoveren we echt binnen het testvak of is het vooral oude wijn en nieuwe zakken?

Ik vind dat we zeker wel innoveren. Waar ‘vroeger’ software testen vooral handmatig testen inhield, ligt nu de focus op testautomation en de manier waarop testscripts daarin gemaakt worden. Een mooie ontwikkeling wat mij betreft. Voorheen werd bij het opzetten van testframeworks heel veel code gebruikt. Dit komt de leesbaarheid van scrips niet ten goede: het is lastig interpreteren wat er precies gebeurt. Tegenwoordig wordt er veel meer gebruik gemaakt van simpele keywords. Dit maakt het voor de business, product owner en developers eenvoudiger om zelf aan de slag te gaan en te bepalen hoe testscripts het beste ingericht kunnen worden. Bovendien beïnvloedt het de communicatie onderling op positieve wijze en versterkt het de samenwerking.

Als je een regel mocht verzinnen waaraan iedereen zich moet houden, welke zou dit dan zijn?

Beter en dan vooral empathisch naar elkaar luisteren. Als iedereen zich probeert in een ander te verplaatsen, is het veel prettiger met elkaar communiceren. Ik ben ervan overtuigd dat we daarvan allemaal een beter mens worden.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz