Bartosz

Met ruim 7 miljoen klanten is bol.com de winkel van ons allemaal. Bol.com behoort tot de meest populaire (web)winkels van Nederland en België en is marktleider op het gebied van de online verkoop van boeken, entertainment, elektrische apparaten en speelgoed. Op het hoofdkantoor in Utrecht werken bijna 1.500 professionals. Zo ook Rik Galenkamp die sinds 2007 in dienst is bij bol.com en momenteel de functie vervult van product owner & business analist. Hij werkt samen met Janneke van den Brand, zij is werkzaam bij Bartosz en met plezier actief als test engineer & scrum master bij bol.com.

Rik over Janneke

Waarom vormen jullie zo’n goede combinatie?

Janneke en ik zijn beide op zoek naar hoe dingen in de praktijk beter kunnen. Als scrumteam ben je nooit uitgeleerd en er is altijd ruimte voor verbetering, ook al worden functionaliteiten volgens planning opgeleverd. Het is goed voor een team om de leden continu op scherp te zetten en te streven naar de dingen nog beter te doen.

Hoe herken je de Bartoszian in Janneke?

De strategie van Bartosz is onder andere om de kwaliteit van systemen en applicaties net dat stapje extra te verbeteren en processen te versnellen. Ik herken dit in Janneke. Begrijpen waar het om draait en wat belangrijk is, zodat de gevraagde kwaliteit geleverd kan worden. Kansen om haar niveau te verhogen of kennis uit te breiden grijpt ze dan ook met beide handen aan om dit vervolgens te gebruiken bij het bereiken van haar doel.

Hoe ziet een werkdag er voor jullie uit bij Bol.com?

Geen enkele werkdag bij bol.com is hetzelfde. De ene dag zit vol met uitdagende of inspirerende meetings met scrumteam of stakeholders, terwijl de andere dag enkel wordt gewerkt aan documentatie of werkvoorbereiding vanachter de laptop. Dagelijks keren echter wel de korte voortgangssessies terug, de daily stand-up. Dit is het moment dat Janneke en ik elkaar gegarandeerd spreken over zaken die goed gaan of juist beter kunnen om zo de afgesproken deadlines te behalen.

De werkdag wordt altijd onderbroken door een gezellige lunch in de kantine van bol.com of een wandeling in de omgeving.

"Janneke grijpt kansen om haar niveau te verhogen of kennis uit te breiden met beide handen aan. Om dit vervolgens te gebruiken bij het bereiken van haar doel."

Janneke over Rik

Hoe ziet jullie samenwerking er uit?

Rik is de product owner van mijn scrumteam. De producten waar we aan werken zijn ‘zijn’  producten en in mijn rol als test engineer ben ik er samen met het team verantwoordelijk voor dat de software die wij opleveren goed functioneert en voldoet aan alle eisen. Vanuit mijn rol als scrum master ben ik bezig met de processen in het team en het verbeteren daarvan. Rik en ik sparren daar regelmatig over. We hebben verschillende verantwoordelijkheden en verschillende belangen, maar de neuzen staan wel dezelfde kant op. We proberen beide het beste uit het team te halen. Rik weet goed waar het team mee bezig is, snapt hoe het in elkaar zit en test de opgeleverde functionaliteit ook vanuit het business perspectief. Daarnaast is hij erg betrokken en laat hij ons vrij om eigen initiatieven te nemen. Dat maakt hem voor mij, vanuit de rol als scrum master, een prettige sparringspartner.

Over het algemeen ervaar ik bol.com als een uitdagende klant. Er worden hoge eisen gesteld en het tempo ligt hoog. De hele organisatie is constant bezig met verbeteren, groeien en finetunen. Dat maakt het een heel inspirerende werkomgeving en elke dag weer leuk.

Wat is jouw toegevoegde waarde voor Rik?

Ik ga niet stilzitten en wil mijzelf, de dynamiek in het team, en de kwaliteit van datgene wat we opleveren altijd verbeteren. Daar zet ik me voor de volle 100% voor in. Ik ben altijd scherp op wat er in en om het team gebeurt en zoek altijd naar verbetermogelijkheden. Verder houd ik van heldere communicatie en probeer ik de lijnen kort te houden. Rik kan er daardoor op rekenen dat als er iets speelt in het team, hij dat ook te horen krijgt. Mijn toegevoegde waarde is dat ik meer breng dan alleen technische vaardigheden en analytisch vermogen. Ik breng creativiteit en het vermogen tot het overzien en verbeteren van sociale processen in en om het team. Mijn achtergrond ligt in de sociale wetenschap, en de softskills die ik daardoor ontwikkeld heb, zijn in een omgeving waarin teamwork en teamdynamiek belangrijk zijn, een welkome aanvulling op de pure ‘ hard skills’, die overigens niet minder belangrijk zijn.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz