Bartosz, Trendsz, Hard & soft skills

Heb jij weleens een vacature voorbij zien komen waarin zoveel verschillende vaardigheden geëist worden dat je het bij het lezen ervan al benauwd krijgt? Helaas zie ik ze regelmatig. Ik heb het dan over IT-gerelateerde vacatures waarin organisaties op zoek zijn naar iemand die over te veel verschillende vaardigheden en werkervaringen moet beschikken. Hier kunnen normale mensen, zoals jij en ik, simpelweg niet aan voldoen.

Een welbekend voorbeeld is de vacature die eist dat je alleen reageert als je al het werk van een hele afdeling kunt doen. Of wat dacht je van die hilarische vacature die meer dan 10 jaar ervaring eist in een tool van slechts een maand oud. Zelfs de allerbeste sollicitanten schrik je af met dit soort vacatures. Wat er vervolgens toe leidt dat niemand solliciteert en de betreffende organisatie de functie niet kan vervullen. Zonde!

Het ontstaan van een unicorn-vacature

Uit ervaring weet ik dat het niet de bedoeling van het team of de afdeling is om zo’n onrealistische vacature online te zetten. Het team heeft meestal een redelijk goed beeld van waar ze naar op zoek zijn en wat er nodig is om de rol te kunnen vervullen. Het schrijven van een vacaturetekst kun je dus prima aan hen overlaten.

Het probleem zit ‘m in de revisierondes die daarna plaatsvinden. Door een afdelingshoofd, HR-manager, arbeidsmarktcommunicatieadviseur en een of meer recruiters. Er wordt aan de tekst gesleuteld, er worden onderdelen geschrapt en nieuwe stukken toegevoegd. Hierdoor gaat de oorspronkelijke vacaturetekst grotendeels verloren. Een afdelingsmanager controleert bijvoorbeeld of de vacaturetekst voldoet aan het bedrijfsbeleid en voegt onderdelen toe om ervoor te zorgen dat dit het geval is. Een communicatiemedewerker verandert de opmaak, want consistentie naar buiten toe is natuurlijk erg belangrijk. Een HR-manager of recruiter hecht veel waarde aan bepaalde softskills en besluit die aan de steeds langere lijst met eisen toe te voegen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zonder dat organisaties zich er bewust van zijn, wordt een prima vacaturetekst beetje bij beetje omgebouwd tot een unicorn-vacature. Waar – ik noemde het al eerder -niemand op reageert. Het team zit ondertussen in tijdsnood en neemt liever vandaag dan morgen een nieuwe medewerker aan. Tot grote frustratie herkennen zij hun eigen geschreven vacaturetekst niet meer. De scheiding tussen eisen en nice-to-haves is verdwenen. En de lijst met eisen bevat vaardigheden of ervaringen die ze als team helemaal niet nodig hebben, maar zijn toegevoegd vanwege bedrijfsbeleid. De versie die uiteindelijk online staat, lijkt nauwelijks meer op wat ooit de bedoeling was.

"Een welbekend voorbeeld is de vacature die meer dan 10 jaar ervaring eist in een tool van slechts een maand oud."

Onredelijke verwachtingen

Ik ben me door de jaren heen gaan afvragen hoeveel kennis en vaardigheden je eigenlijk van een persoon kunt verwachten. Zoals ik het zie, heeft ieder van ons een eindige hoeveelheid hersenen die we op een paar manieren kunnen inzetten:

  • We kunnen experts worden in één onderwerp, maar nauwelijks iets weten over al het andere. Een meester van één.
  • We kunnen generalisten worden, maar niet bijzonder goed geïnformeerd zijn over specifieke onderwerpen. Een manusje van alles, maar meester van niets.
  • We kunnen T-shapen, waarbij we generalisten worden met een focus op een enkel onderwerp. Een manusje van alles en bekwaam in één.

Wanneer je je kennis verbreedt, kun je nooit zo diep gaan als wanneer je maar op één onderwerp focust. Een generalist zal nooit zo goed zijn in een specifiek onderwerp als een specialist. Het is natuurlijk handig om één persoon in te huren die alles kan, maar je moet je bewust zijn van de inherente tekortkomingen van een dergelijke situatie.

Door veel eisen in vacatures op te nemen, moedigen we generalisten aan om te solliciteren omdat zij wél elk vakje kunnen aanvinken. Maar dit zijn vaak niet de sollicitanten die we willen. De specialisten en T-shaped sollicitanten zullen niet reageren, omdat zij niet alle vakjes kunnen aanvinken.

Pas je vacatureteksten aan

Als je wilt dat mensen op je vacature solliciteren, dan is mijn advies om rekening te houden met het volgende:

  1. Verminder het aantal eisen. Een grote lijst met eisen schrikt sollicitanten af. Als je het lastig vindt om te bepalen welke eisen je kunt verwijderen, vraag het dan aan het team dat de oorspronkelijke tekst heeft geschreven.
  2. Maak een onderscheid tussen harde eisen en nice-to-haves. Een grote lijst van nice-to-haves met slechts een paar eisen is minder eng.
  3. Verwijder bedrijfseisen. Ze voegen niets of heel weinig toe aan je team. Als het wel relevant is, dan had het team dit al opgenomen in de tekst.

Vraag jezelf bij het verbeteren van jouw vacatures af hoeveel mensen voldoen aan de vacature zoals geschreven. Is het überhaupt mogelijk voor een persoon om aan alle eisen te voldoen? Zo niet, dan probeer je een unicorn in te huren.

Conclusie

Vacatures waarin om unicorns wordt gevraagd, kom ik helaas regelmatig tegen. Vaak komt dit doordat meerdere mensen binnen de organisatie de tekst redigeren, wijzigen en aanvullen. Houd er bij het schrijven van vacatures rekening mee dat je op zoek bent naar een mens. Wij mensen hebben een eindige hoeveelheid hersenen die we kunnen inzetten, dus vraag jezelf altijd af of je vacature een persoon of een unicorn beschrijft.

Bij Bartosz zijn we overigens alleen maar op zoek naar mensen. Ben jij geen unicorn? Bekijk dan onze vacatures, wellicht zit er iets voor je tussen!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Data & Testen

Mei14

Bij onze klanten komen we op verschillende manieren in contact met data. Hoe ga je als tester om met de (technische) uitdagingen die hierbij komen kijken? En wat voor impact heeft deze dataficatie op onze fysieke leefomgeving?

 

Mijn Paarsz