• 2 min. Leestijd

In onze rubriek Let’sz talk about IT laten we testprofessionals van Bartosz aan het woord over een vakinhoudelijk onderwerp. Dit kan een relevante testtrend zijn óf een opvallende ontwikkeling binnen ons vakgebied. Dit keer een video van afgestuurd psycholoog, testconsultant en scrum master Koen. Hij legt het principe van biases uit.

Een zuiver oordeel

Als tester in een agile team lever je een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de oplossing. Dat je als onderdeel van een ontwikkelteam opereert, is een potentieel risico: groepsdenken, conformiteit en het Ikea-effect liggen op de loer. Is je oordeel wel zuiver? Ben je zo onbevooroordeeld als je denkt dat je bent? Als tester is het belangrijk dat je er bewust van bent dat iedereen (en dus ook jij) vooringenomenheden heeft. Die maken dat er verstoringen bestaan in hoe je de wereld om je heen waarneemt. Of er toe leiden dat je onjuiste conclusies trekt.

"Het gevaar van biases is dat het systematisch fouten kan opleveren."

Biases en producttesten

Biases kunnen ten grondslag liggen van aannames. Het betreft een tendens, neiging of vooroordeel naar iets of iemand. Het gevaar hiervan is dat het systematisch fouten kan opleveren. Binnen de psychologie wordt hier continu onderzoek naar gedaan. In deze video maakt Koen de vertaalslag naar producttesten. Hij vertelt wat Biases precies zijn, geeft een aantal voorbeelden middels een praktijkcase en sluit af met een aantal tips en tricks om dit mogelijk te voorkomen.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz