Werken bij, Traineeship

Goede software testers zijn schaars. Daarom is goed werkgeverschap eerder regel dan uitzondering. Maar wat vinden software testers nu echt belangrijk bij de keuze voor een werkgever? Aan welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden hechten zij de meeste waarde? Om onze medewerkers te behouden én nieuwe testprofessionals aan te trekken, is het essentieel om te weten waarom (potentiële) testconsultants uiteindelijk voor Bartosz kiezen. Daarom voerden we een intern onderzoek uit en stelden we een top 10 van belangrijkste factoren samen. Lees je mee?

Quote (7)

Vriendschappelijke sfeer met gemotiveerde mensen

Op de vraag welke factoren het meest belangrijk zijn bij het kiezen van een werkgever, geeft tweederde van de ondervraagden aan dat dit de bedrijfscultuur is en de mensen die er werken. Een open en eerlijke cultuur gebaseerd op wederzijds vertrouwen. “Het gevoel dat je geen nummertje bent, maar er oog is voor het welzijn van de medewerkers. Niet alleen gezien worden als medewerker, maar ook als mens”. Belangrijke aspecten van een goede bedrijfscultuur zijn volgende de ondervraagden: sfeer, waardering, respect, het samen doen, afspraken nakomen, persoonlijk contact en het familiegevoel. Wanneer we doorvragen of die cultuur scoort het hoogst in chronologische volgorde: ‘de waardering, aandacht en hoeveelheid feedback die je krijgt van jouw manager’, ‘het tonen van belangstelling in jouw persoonlijke leven of het geven van aandacht wanneer er iets speelt in de privésferen’ en ‘bedrijfsuitjes en samen plezier maken’.

Daarnaast wordt de klik met medewerkers zeer belangrijk gevonden. “Ik wil werken met collega’s die het beste uit mij halen, waar ik positieve energie van krijg en waar ik van kan leren.” De ideale collega is betrokken, behulpzaam, heeft zijn of haar vakkennis op peil en is in voor gezelligheid.

De rekeningen moeten toch betaald worden

Hoewel cultuur en de mensen het meest belangrijk worden gevonden, staan de primaire arbeidsvoorwaarden op een mooie derde plek. “De rekeningen moeten toch betaald worden.” De vakantiedagen en het salaris scoren het hoogst, daarna volgt: pensioen, leaseauto, winstdeling, onkostenvergoeding, zorgverzekering en op de laatste plek hulpmiddelen van de zaak zoals laptop en telefoon. “Overall vind ik waardering het allerbelangrijkst. Als werknemer wil je een soort bevestiging dat je er toe doet. Dit kan geuit worden op veel manieren, zowel materiaal maar ook immaterieel.”

Daarnaast blijkt ook de indeling van het werk van belang te zijn. Softwaretesters hechten waarde aan de mogelijkheid om parttime te werken, van flexibele werktijden én om thuis te werken.

“Een veilige haven waar ik mij op m’n gemak voel."

Vakinhoudelijk bij de top

Persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheid tot het volgen van trainingen en opleidingen staat ook hoog in het rijtje. Zelfontplooiing is voor software testers een belangrijk aspect bij het kiezen van een werkgever. “Ik wil de ruimte krijgen om dingen te doen die ik interessant vind.” En: “Ik vind het heel belangrijk dat je niet alleen de mogelijkheid krijgt om opleidingen te volgen maar ook wordt uitgedaagd door de werkgever om hier meer mee te doen.” Daarnaast wordt er veel waarde gehecht aan het kennisniveau van de organisatie. “Een kennisorganisatie maakt de mensen succesvol. Uiteindelijk wil ik werken bij een werkgever die haar mensen op vakinhoud het meest te bieden heeft.” Hierbij speelt de mate van kennisdeling een grote rol.

De inhoud van het werk

Op de zesde plek is geëindigd: ‘doorgroeimogelijkheden’. Hiermee wordt vooral bedoeld: de mate waarin potentie wordt gezien en het bieden van perspectief op werkgebied. Carrièreperspectief niet alleen binnen de organisatie, maar ook bij de klanten waar je als consultant gedetacheerd wordt. Logischerwijs staat dan ook op de zevende plek ‘opdrachten en klanten’. Wanneer we hier op doorvragen scoort het hoogst in chronologische volgorde: ‘de inhoud van de functie’, ‘de moeilijkheidsgraad van het werk’, ‘de mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheden’ en ‘de werkdruk’. Voldoende uitdaging in het werkveld is belangrijk, maar ook werkzekerheid. “Een werkgever waar de kans groot is dat je regelmatig zonder opdracht zit, is niets voor mij”.

MVO heeft de toekomst

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet top-of-mind bij de vraag welke aspect het meest belangrijk wordt gevonden bij het kiezen van een werkgever, maar weegt zeker wel mee. Denk daarbij aan de mogelijke keuze voor een elektrische leaseauto en het gebruik kunnen maken van openbaar vervoer. “Het is fijn als een werkgever naast gezonde financiële doelstellingen ook oog heeft voor zijn omgeving. Of dit nu om het milieu gaat of sociaal maatschappelijke onderwerpen. Goed werkgeverschap gaat verder dan alleen goede arbeidsvoorwaarden”.

Centraal gelegen en niet te groot of te klein

De locatie van een organisatie en bedrijfsgrootte worden beide niet per se belangrijk gevonden bij de keuze voor een werkgever. “Locatie is voor mij belangrijk aangezien ik een gezin heb met jonge kinderen en ik ook tijd met hen wil doorbrengen.” Verrassend is dat een aantal ondervraagden aangeven kleinschaligheid prettig te vinden, met korte lijntjes en veel aandacht voor de mens. Anderzijds wordt professionaliteit, volwassenheid en ‘zaken op orde’ gelinkt aan organisaties met een grote omvang.

Poll

Wat vind jij de belangrijkste factoren bij het kiezen van een werkgever?

Bekijk resultaten

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz