Werken bij, Traineeship, Bartosz

Een traineeship bij Bartosz stoomt je klaar voor een carrière als specialist in testen en testmanagement. Daar had ik ook wel oren naar! Daarom ben ik afgelopen mei bij Bartosz aan de slag gegaan. Waarom deze keuze en hoe is het om als trainee hier te starten? Ik vertel het je graag.

Techniek en logica lopen als een rode draad door mijn leven. In de familie ben ik de aangewezen persoon om alle problemen rondom computers en internet op te lossen. Na de middelbare school was het dan ook een logische stap om de opleiding ICT-beheer te volgen. Hongerig naar meer startte ik in 2012 de vervolgopleiding Business IT & Management (Hogeschool Rotterdam), waar ik voor het eerst in aanraking kwam met het testvak. Dat sprak mij als techneut enorm aan. Toen ik via oud-klasgenoot Kadir Kilic hoorde over het traineeship bij Bartosz, was de keuze om te solliciteren snel gemaakt.

Logica

Dat testen en logica centraal staan bij Bartosz merkte ik al meteen tijdens het sollicitatieproces. Ik voerde een drietal gesprekken, onder meer met de technisch manager die me aan het werk zette om mijn technische skills te toetsen. Na een eerste kennismaking werd het snel concreet. Hoewel ik nog een andere optie dichterbij huis had, besloot ik voor Bartosz te kiezen. Wat voor mij de doorslag gaf – en nog steeds geeft – is het feit dat het bedrijf toekomstgericht is en investeert in zijn mensen. Er wordt continu nagedacht over nieuwe manieren om het testvak te verbeteren, bijvoorbeeld middels Quality Infected Teams.

Daarnaast worden er geregeld evenementen georganiseerd. Niet alleen om nieuwe vakkennis op te doen, maar ook om collega’s en hun familie beter te leren kennen. Verder is er veel transparantie over hoe het Bartosz als bedrijf presteert, qua cijfers en mensen. De betrokkenheid is groot en je zult je nooit een nummertje voelen.

Poll

Welke opleiding heb jij gedaan voordat je aan jouw testcarrière begon?

Bekijk resultaten

Goed voorbereid op pad

Mijn traineeship duurde ongeveer anderhalve maand. In die periode was er niet alleen aandacht voor hard skills als werken volgens de Agile- en Scrum-methode, SQL, XML en Java(script), maar ook voor zogenoemde softskills. Ik leerde over de laatste technieken en behaalde mijn certificeringen, en werkte tegelijkertijd aan mijn communicatieve en sociale vaardigheden. Daardoor heb ik nu een goede basis om als testconsultant carrière te maken.

De afgelopen periode ben ik klaargestoomd voor intakegesprekken, heb ik geleerd effectief te netwerken en tips gekregen om de samenwerking met collega’s te verbeteren. Daarbij kun je denken aan een cursus zakelijk flirten, wat tijdens vergaderingen, onderhandelingen en netwerkbijeenkomsten helpt om beter voor de dag te komen. Erg belangrijk, want in ons vak is de eerste indruk essentieel.

Een tip die me is bijgebleven, is om niet te snel ‘nee’ te zeggen als een klant bijvoorbeeld vraagt naar mijn ervaring met bepaalde tooling. Het kan zijn dat ik die niet eerder heb gebruikt of nog niet volledig beheers, maar wel een andere tool ken om een probleem op te lossen. Vaak zijn er immers meer wegen die naar Rome leiden.

Verschil maken

Op dit moment ben ik met nog twee Bartosz-collega’s gedetacheerd bij KWF Kankerbestrijding, waar ik QlikView rapportages test. Het is voor mij als beginner echt learning on the job; elke dag kom ik weer nieuwe dingen te weten. Prettig aan de werkwijze van Bartosz is dat er goed wordt gekeken of een testconsultant bij een organisatie en opdracht past, voordat hij of zij bij een opdrachtgever aan de slag gaat. Je wordt goed voorbereid, zodat je weet wat je kunt verwachten en bij welke collega’s je terecht kunt voor eventuele vragen. Met andere woorden, je wordt nooit aan je lot overgelaten.

Uiteindelijk zijn het de kleine dingen die het verschil maken. Zo heb ik een mentor binnen de organisatie, maar ook bij andere collega’s kan ik te allen tijde aankloppen met vragen. De bereidheid om anderen iets te leren is groot. Bovendien zijn de randvoorwaarden goed. Wil ik een relatie mee uit eten nemen, dan wordt daar niet moeilijk over gedaan. Bartosz wil niet alleen dat je jezelf als tester blijft ontwikkelen, maar vindt het ook belangrijk dat je een netwerk opbouwt. Daar plukt uiteindelijk de hele organisatie de vruchten van.

Heb jij ook interesse om deel te nemen aan ons Traineeship Junior agile test engineer? Bekijk dan de vacature en neem contact op voor een kennismaking.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz