Trendsz

Vier dagen lang alleen maar andere testers om je heen. Alleen maar samen bezig zijn met ons vak. Is dat leuk? Zeker weten! Tijdens de jaarlijkse EuroSTAR Software Testing Conference, die ik onlangs namens Bartosz bezocht, maakte ik het mee. Dit jaar vond het plaats in Kopenhagen. Vier dagen vol interessante inhoudelijke sessies – waar ik in mijn vorige blog al over vertelde – en veel interessante, leuke ontmoetingen met mede-vakidioten. Want dat zijn we toch allemaal wel een beetje.

Positieve testers

Vooral door de positieve insteek van de agile aanpak en de continue verbetering die daarbij hoort, wordt het voor ons testers makkelijker om ons werk goed te doen. Hiermee laten we immers zien dat we sámen met klant, ontwikkelaars en beheerders willen werken aan het realiseren van een goed product. Tijdens EuroSTAR hoorde ik veel positieve ervaringen over goede communicatie met de eindgebruikers, samenwerken met ontwikkelaars, continious delivery en DevOps. Ik hoorde opvallend minder negatieve verhalen over testfases aan het eind van het realisatietraject of discussies op de werkvloer over het belang van testen. Tijdens de inhoudelijke workshops en sessies sprak ik vooral testers die nieuwsgierig waren naar de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied en op zoek waren naar manieren om de kwaliteit van hun eigen werk te verbeteren. Hierdoor hing er een voelbare, positieve sfeer op de conferentie.

"Dingen uitproberen, kijken wat wel en wat niet kan, ontdekken hoe dingen beter kunnen. Heerlijk!"

Spielerei

Gedurende vier dagen kun je veel mensen ontmoeten. Ik legde tijdens EuroSTAR dan ook veel leuke, nieuwe contacten, met name bij het TestLab. Hier kregen bezoekers de ruimte om te ‘spelen’. Iets wat we als testers natuurlijk allemaal graag doen. Dingen uitproberen, kijken wat wel en wat niet kan, ontdekken hoe dingen beter kunnen. Heerlijk! Vooral als je ter plekke kunt discussiëren met andere vakgenoten. De TestLab Party op dinsdagavond bracht dit spelen naar een hoger niveau dankzij de (kaart)spelletjes die overal lagen en de grote posters met raadsels aan de muur, die uitnodigden tot samenwerken en kritisch nadenken.

Vakinhoudelijke discussies

Ter ere van het vijfentwintigjarige jubileum van EuroSTAR waren de conferentiegangers uitgenodigd voor een spectaculaire dinershow in het Wallmans circusgebouw. Na afloop trokken velen Kopenhagen in voor een afzakkertje. Toevallig liep ik een pub binnen, waar spreker en testgoeroe Michael Bolton ook zat. Dit was een uitgelezen kans om hem mijn vraag te stellen, waar na zijn interessante sessie ‘Transforming Trainees Into Testers’ geen tijd meer voor was, namelijk: hoe voorkom je als tester dat je vervalt in slechts het afvinken van acceptatiecriteria? Zijn antwoord was simpel en doeltreffend: ga er vanuit dat je acceptatiecriteria fout zijn. Dit advies heb ik gelijk toe kunnen passen bij mijn huidige klant, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, waardoor ik nét wat creatiever was bij het exploratory testen, eigen vooroordelen herkende en los kon laten.

 

EuroSTAR raadsel

Kennis delen

Het was de derde keer dat ik EuroSTAR bezocht. Inmiddels werk ik al ruim tien jaar als tester, maar ik blijf het leuk vinden om mijn kennis bij te spijkeren en nieuwe dingen te leren: Improve your best! Bij Bartosz vinden we dat sowieso belangrijk. Niet voor niets ontwikkelen we zelf verschillende leergangen en organiseren we veel trainingen. Tijdens mijn werk bij PGGM, waar ik samen met mijn team onder andere bezig ben met continuous delivery, specification by example en exploratory testen, vertel ik graag over de kennis die ik bij Bartosz of tijdens een event zoals EuroSTAR heb opgedaan. Zo profiteren wij en de klant er allemaal van!

"Zelfs in de kroeg stonden we alweer - of nog steeds - over werk te praten."

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz