Werken bij, Traineeship, Bartosz, Hard & soft skills

Het voelt als de dag van gisteren dat ik bij Bartosz begon, maar tegelijkertijd heb ik het idee dat ik hier al jaren rondloop. Vorig jaar startte ik bij Bartosz als trainee. Tijdens een traineeship neem je een kijkje in de keuken bij Bartosz, word je opgeleid én doe je veel ervaring op. Kortom: in twee maanden werd ik klaargestoomd voor het werk als consultant. Momenteel ben ik één jaar in dienst. In deze blog deel ik mijn reis van trainee naar consultant bij Bartosz. Wat leerde ik tijdens het traineeship? Hoe belandde ik bij mijn eerste opdrachtgever? En hoe ondersteunt Bartosz daarin? Ben je benieuwd? Lees snel verder.

In contact met Bartosz: perfect match!

Ik kwam in contact met Bartosz door een enthousiaste recruiter. Zij zag een match tussen het bedrijf en mijn eigenschappen. Na de sollicitatiegesprekken snapte ik waarom en zag ik mezelf wel bij Bartosz werken. Ik ben kritisch en analytisch. En laat dat nou precies twee goede eigenschappen zijn voor een tester! Ook vind ik het leuk om vakinhoudelijk bij te leren. Als consultant wordt dat ook van je verwacht. Daarnaast leek het mij interessant om met verschillende bedrijven én opdrachten kennis te maken. Een functie als consultant sluit perfect op deze wensen aan! 

Mijn ontwikkeling als trainee

Bij Bartosz start je als net afgestudeerde altijd als trainee. Tijdens een traineeship word je verder opgeleid tot zelfstandig consultant. Met professionele begeleiding en volop aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Een mooie kans als starter! Tijdens het traineeship staan veel vakinhoudelijke trainingen op de planning. Denk hierbij aan softwareontwikkeling, automatische testsets opstellen, testcase samenstellen en valkuilen herkennen. Daarnaast ontwikkelde ik ook mijn persoonlijke vaardigheden. Tijdens de communicatietraining leerde ik bijvoorbeeld over presenteren en gesprekstechnieken. Super interessant! 

 In een korte periode deed ik ontzettend veel kennis op. We sloten het traineeship af met een praktijk casus van twee weken. Tijdens de casus merkte ik dat ik de opgedane theoretische kennis goed kan toepassen in de praktijk.  Dat is heel fijn om te merken! Zo ging ik vol zelfvertrouwen het werkveld in. Met terugwerkende kracht zie ik veel overeenkomsten tussen deze casus en het werk in mijn functie als test consultant. Bij beide start je met je collega’s met de vraag: wat is belangrijk en wat gaan we doen? Na het stellen van prioriteiten leg je vast hoe je bijvoorbeeld de testcase opstelt. Achteraf check je of je alles getest hebt en of de test genoeg dekking heeft. Allemaal gelijkenissen die ik 1-op-1 terug zag komen bij mijn eerste klant. 

"Tijdens de casus merkte ik dat ik de opgedane theoretische kennis goed kan toepassen in de praktijk. Zo ging ik vol zelfvertrouwen het werkveld in."

Klaarstomen voor mijn eerste klant

Tijd voor de volgende stap! Al tijdens de traineeship – wel een beetje aan het einde, hoor – kun je uitgenodigd worden voor de zogeheten intakegesprekken. Dat ligt eraan wanneer een opdracht bij een opdrachtgever start. Een intake is eigenlijk een sollicitatiegesprek bij je potentiële opdrachtgever.

Halverwege mijn traineeship schreef ik daarom een cv met al mijn opleidingen, eigenschappen en kwaliteiten. Verder vermeldde ik welke werk gerelateerde taken mij interessant leken. Op basis van deze informatie zoeken de managers van Bartosz naar een passende opdracht.  Een manager stuurt vervolgens jouw cv naar de klant en dan is het spannend… Word je uitgenodigd? Dan kun je je voorbereiden op je eerste intakegesprek. Gelukkig ondersteunt Bartosz daar goed in. Zo heb je eerst een voorbereidend gesprek met de manager van Bartosz aan wie de klant is toegewezen.  

Bij voorkeur start je als trainee bij een opdrachtgever waar al een andere Bartoszian werkzaam is. Deze collega kan je wegwijs maken en helpen op de werkvloer. Fijn als er een vertrouwd gezicht aanwezig is! Is dat het geval, dan helpt ook deze collega je bij de voorbereiding op de intake. Diegene vertelt je bijvoorbeeld wat de opdracht precies inhoudt, wat je moet kunnen en kennen, en maakt je vertrouwd met de werkwijze.  In mijn geval was dit Stefan Dammers. Hij is testmanager bij Achmea. Niet alleen hielp hij bij de voorbereiding, ook was hij tijdens het intakegesprek aanwezig. Dat vond ik heel fijn! Ik wist goed wat ik van de intake moest verwachten. Hij heeft mij echt gerustgesteld. 

Bartosz klant Achmea Zeist

De stap van trainee naar consultant  

En dan is het tijd voor het échte werk! Wel even wennen, hoor. Tijdens een traineeship neem je vooral kennis tot je. Als consultant ga je samenwerken met andere collega’s en al je kennis toepassen. Toch startte ik vol vertrouwen. Ik weet namelijk dat ik veel geleerd heb; vakinhoudelijk, maar ook hoe ik mij opstel en goed voor de dag kom. 

Ik startte bij Achmea en werd ingewerkt in mijn dagelijkse werkzaamheden. Stiekem wel spannend, omdat ik weinig van pensioenen wist.  Ik vond het fijn dat er een Bartoszian aanwezig was in het nieuwe team. De combinatie van het Achmea-team – die mij goed meenam en dingen leerde – en het vertrouwde aanspreekpunt vanuit Bartosz, zorgden ervoor dat ik rustig op kon starten en langzaamaan dingen kon leren.  

Het traineeship sluit goed aan bij mijn werk als consultant. Ik heb zoveel geleerd in die eerste maanden, alles wat je leert is relevant! Ik merk dat een groot deel van mijn opgedane kennis toe kan passen in mijn werkzaamheden voor Achmea.

De grootste verandering voor mij als consultant? Verantwoordelijkheid. Als consultant heb je ineens verantwoordelijkheid voor het werk wat je levert voor de klant. Dit ervaar ik eigenlijk alleen maar als prettig! Je kan op deze manier meteen jouw input toevoegen aan het team en de klant. Je bent direct van toegevoegde waarde en dat voelt goed! 

Als beginnend consultant, gooit Bartosz je niet meteen in het diepe. Bij Bartosz weten we hoe belangrijk goede begeleiding is.  Daarom word je gekoppeld aan verschillende managers, namelijk een mensenmanager, accountmanager én een mentor. Dat klinkt veel, maar ze hebben allemaal hun eigen functie in jouw begeleiding. Een fijn gevoel, wetende dat je altijd terug kan vallen op je Bartosz-team. 

"Wat mij het meest verraste is het feit dat ik mij meteen nuttig kon maken. En direct waarde kon toevoegen. De klant blij én ik blij."

Vol vertrouwen en sterk van start

Ik wist niet wat ik kon verwachten als starter en vroeg mijzelf af wat ik kon bijdragen als net afgestudeerde. Intussen weet ik: heel veel! Wat mij het meest verraste is het feit dat ik mij meteen nuttig kon maken. En direct waarde kon toevoegen. De klant blij én ik blij. Het traineeship – als goede voorbereiding op het werkveld – hielp me daarbij. Ik wist dat ik sterker en met bovengemiddeld veel kennis en vaardigheden aan de slag ging.

Als je dit leest als potentieel trainee, geef ik je graag wat tips! Probeer jezelf open te stellen voor alles wat je hoort, ziet en aangereikt krijgt. Dat is zo waardevol! Ten tweede, leg niet te veel druk op jezelf. Je staat aan het begin van een nieuw avontuur. Het is juist de bedoeling dat je van anderen leert! 

Intussen kan ik wel zeggen dat ik mijn draai aardig gevonden heb. Zowel bij Bartosz, het team en bij de klant. Ik voel mij als ‘externe’ helemaal lid van het Achmea-team; dat is een fijn gevoel! Ondanks dat ik mijn Bartosz-collega’s wat minder zie, voelt het team als een vriendengroep. Een vriendengroep die allemaal hetzelfde werk doet. Bartosz is een bijzonder fijne werkgever en blinkt uit in zijn sfeer. Door de vele groei- en ontwikkelmogelijkheden, nevenactiviteiten, maar ook aan de persoonlijke aandacht die elke medewerker krijgt.  

Wil je meer weten over mijn ervaring met de traineeship, het werk als tester of mijn persoonlijke ervaringen bij Bartosz? Stuur me gerust een berichtje! Ik praat je graag verder bij. 

 

Bartosz happen stappen collegas

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz