Testadvies

Een Quality Infected Team (QIT) is een team dat doorheeft dat kwaliteit een keuze is en dat de expliciete keuze voor kwaliteit uiteindelijk leidt tot meer succes en wendbaarheid. Bartosz heeft een workshop ontwikkeld die mij als consultant in staat stelt bij klanten het gesprek aan te gaan over hoe binnen teams wordt aangekeken tegen uitdagingen rondom testen en softwarekwaliteit. Centraal staat een interactief spel met kaarten die dienen als ‘conversation starters’ binnen de aandachtsgebieden van QIT: ‘Whole Team Approach‘, ‘Fast Feedback‘ en ‘Exploration‘. Onlangs gaf ik de workshop bij mijn klant Alphabet en in deze blog deel ik graag mijn ervaringen!

Sinds oktober ben ik actief als tester binnen het ‘Cheops’ Scrum-ontwikkelteam van Alphabet, een internationale speler op het gebied van flexibele mobiliteitsoplossingen. Binnen mijn team krijg ik veel vrijheid om invulling te geven aan mijn testrol. Daarbij zoek ik proactief contact met de business, bijvoorbeeld om de functionaliteiten die we binnen sprints testen, terug te koppelen. Dat bevordert de transparantie, wat uiteindelijk weer leidt tot meer vertrouwen in het opgeleverde werk en een betere samenwerking met de business.

Aan de slag

Onlangs gaf ik, geïnspireerd door de Bartosz try-out avond en blogs over QIT van collega Robert Lourens, een workshop bij Alphabet. Tijdens de retrospective gaf ik een kort inleidend verhaal over de gedachte achter QIT, de pijlers waarop het gebaseerd is en welke (verbindende) rol de tester heeft binnen zo’n team. Mijn initiatief om een retrospective-sessie op me te nemen en ons praktische vervolg is daar een voorbeeld van.

De workshop leidde onder meer tot het (structureel) inzetten van Three Amigo Sessies. Bij dit soort sessies komen (business) analist, tester en ontwikkelaar samen om een gedeeld beeld te vormen over de te ontwikkelen software. Dat biedt niet alleen nieuwe inzichten, maar ook meer vertrouwen in de samenwerking met de business. Nieuwe functies die we opleveren zijn nu scherper afgestemd als aanvulling op onze refinement sessies, dankzij de verschillende perspectieven van teamleden.

“De QIT-aanpak leidt tot meer kwaliteit in het ontwikkelproces.”

Uiteindelijk waren vier van de zes ideeën voortkomend uit onze sessie Whole Team Approach-gebaseerd. Dus met de tester in de rol van verbinder én advocaat van de duivel om zo – door het stellen van heel veel ‘wat als’-vragen – teamleden kritisch te laten nadenken over hoe kwaliteit kan worden geïnjecteerd in elke fase van het ontwikkelproces. Zowel simpele als complexere fouten zijn uit een op te leveren product te filteren door (basale) vragen te stellen. Zoals: ‘In welk van onze TWS-systeemapplicatieomgevingen (NL, BE, Lux) is een bepaalde functionaliteit van toepassing?’.

Toegevoegde waarde

De QIT-workshop is goed ontvangen binnen Alphabet. “Het concept ademt test-teams, maar de vertaling naar ons ontwikkelteam is super relevant”, aldus product owner Mark van team Cheops. Collega-tester Kevin besloot de workshop ook in zijn team te geven. “Het is een plezierige spelvorm om vrij over onderwerpen te spreken die anders op de achtergrond blijven sudderen. Denk aan de definition of done die eigenlijk vanzelfsprekend is, maar nooit expliciet werd aangehouden.”

“In spelvorm spreken we vrij over onderwerpen die anders op de achtergrond blijven sudderen.”

Verder heeft de workshop geleid tot beter geoptimaliseerde deelsystemen en een grotere zichtbaarheid van de toegevoegde waarde van een Quality Infected Team. We werken nu efficiënter samen en ook de transparantie is verbeterd. Zo hebben we ervoor gekozen in vervolgsprints – in het kader van Fast Feedback – ook collegiale reviews te doen van de opgeleverde code gerelateerd aan elke user story.

De insteek van QIT is niet om het bij elke retrospective opnieuw te doen, maar om de drie á vier sprints. Anders verliest het immers z’n verfrissende effect.

 

Meer weten? Lees de blogreeks van Bartoszian Robert Lourens over Quality Infected Teams, Whole Team Approach, Fast Feedback en Exploration.

180606 – Workshop Quality Infected Teams in de praktijk – afbeelding

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz